Diş hekimleri kozmetik tedavileri önerme konusunda neden uygun konumdadır?

Dr. Xavier Goodarzian
Kimyasal peeling ve diğer birçok tedavinin yanı sıra  botulinum toksin tip-A ( Botox® gibi) dermal dolgular (Restylane®, Juvederm Ultra®, Stylage®, Teosyal® vs. gibi) ile cerrahi olmayan cilt tedavileri bugün itibariyle çok popüler olup ve dünya çapında belirsiz ekonomik duruma rağmen bu 

24.05.2013
Kimyasal peeling ve diğer birçok tedavinin yanı sıra  botulinum toksin tip-A ( Botox® gibi) dermal dolgular (Restylane®, Juvederm Ultra®, Stylage®, Teosyal® vs. gibi) ile cerrahi olmayan cilt tedavileri bugün itibariyle çok popüler olup ve dünya çapında belirsiz ekonomik duruma rağmen bu popülerliklerini devam ettirmektedir.

Teknik uzmanlıkları, hasta bakım becerileri ve baş-boyun ile ilgili kapsamlı bilgileri sayesinde diş hekimleri bu tedavileri sunacak uygun konuma sahiptir. Bu tedaviler diş hekiminin mevcut uygulamalarına kolaylıkla dâhil edilebilmektedir.

 

Kliniklerinizde neden kozmetik tedavileri de önermelisiniz?

Diş hekimliği kliniklerine kozmetik diş hekimliği uygulamalarından faydalanarak yeni bir gülüşe sahip olmak için gelen hastalar büyük oranda ameliyatsız yüz estetiği tedavilerine de rağbet göstermekte ve benzer şekilde cilt tedavisi için kliniğine giden hastalar da muhtemelen diş beyazlatma ve lamina uygulamaları gibi kozmetik diş hekimliği tedavilerinde de  karar kılmaktadır.

 

Diş kliniğinin güvenli ve profesyonel ortamı yeni ek gelir ve yeni hastaların kazanılmasını sağlayacak bir kapı olan kusursuz, cerrahi olmayan yüz estetiği tedavilerine olanak sağlamaktadır. Ayrıca, kliniklerin mevcut hastalarının çoğu hiç kuşkusuz yüz estetiği tedavilerini farklı kurumlardan almaktan ziyade avantajlı olması nedeniyle bu tedavileri “ tek bir çatı altında” toplayacak bir diş hekimliği kliniğinde alacaktır. Diş hastaları kendi diş hekimlerini bilirler ve onlara güvenirler ki bu tür tedavilerin aynı yerde uygulanacağı düşünüldüğünde bu hastalar zaten tedaviye hazır bir gruptur. 

Diş kliniklerinin mevcut bir hasta kitlesi vardır; bu nedenle cerrahi olmayan yüz estetiği tedavilerinin içinde hazır bir kitleleri vardır; bu tedaviler için sıfırdan bir hasta portföyü oluşturmak zorunda değillerdir. Kozmetik tedavilere ilişkin talepler son yıllarda müthiş bir artış göstermiş ve bu artışın devam ettiğine dair her türlü işareti göstermeye de devam etmektedir. Örneğin İngiltere’deki bazı diş kliniği sahipleri işi bir adım ileriye götürüp diş ve cilt sağlığına tahsis edilmiş dental spa merkezleri açmıştır.

Bir diş hekimi kliniğinde cerrahi olmayan yüz estetiği tedavileri de sunmak isterse, kalıcı olmayan tekniklerle başlamak en doğrusudur. Örneğin botulinum toksin (etkisi 3 ila 4 ay süren) ve dermal dolgular (etkisi 6 ila 9 ay süren) gibi. Hafif cilt peeling işlemi de başlangıç için gayet uygundur zira risk profili nispeten daha düşüktür; aynı durum tıbben güçlü günlük cilt bakımı( kozmesötikler) için de söylenebilir. Ayrıca bu tedaviler büyük sabit yatırım maliyeti (lazer makineleri gibi) ya da stoklar için büyük yatırımlar da gerektirmemektedir.

Kozmetik cilt tedavilerinden kaynaklanan ciddi problemlerin büyük bir çoğunluğu uzun süreli dermal dolgular, lazerler ve daha derin kimyasal peeling kullanımına bağlıdır. Bununla birlikte deneyim ve zamanla fakat daha kısa süren tedaviler ile başlamak suretiyle bu işlemleri kapsayacak tedavi yelpazenizi genişletmeye karar verebilirsiniz; bu tedavilerde zamanla özgüven ve deneyim kazanırken kozmetik alanında kendi yerinizi almanızı da sağlar.

 

Nereden Başlamalı?

Kozmetik tedavi alanına giriş için tanımlanmış şartlar ve kabul edilmiş tek bir eğitim süreci yoktur. İngiltere’de bile henüz bağımsız olarak tanınmış bir tıp dalı değildir.

 

Başlangıç için en popüler iki teknik (birbirini tamamlayan) botulinum toksini tip-A ve enjekte edilebilir dermal dolgulardır. Yüz estetiği alanında yeni olan pratisyenler genellikle yüzün üçte birlik üst kısmında botulinum toksinini ve alttaki üçte ikilik kısımda ise dermal dolgu kullanmayı tercih etmektedir. 

 

Botulinum Toksin

Botulinum toksini (Tip A) yeniden yapılandırılmış ürünün daha sonra kası selektif olarak paralize (hiberne) edecek sinir iletiminin geçici olarak bloke edileceği spesifik yüz kaslarına küçük dozajlar halinde enjekte edilmesi suretiyle uygulanmaktadır. BOTOX® ve Dysport® en çok kullanılan toksinlerdir fakat pek çok ülkede çoğu endikasyon açısından lisanssız olarak uygulanmaktadır. Kullanılacak olan toksinin seçimi büyük ölçüde pratisyenin tercihlerine, sıklıkla eğitimlerinde kullanılan ve pratisyenin kullanırken kendini rahat ettiği markaya göre şekillenir. 

Botulinum toksini aşırı yüz ekspresyonundan kaynaklanan yüz hat ve kırışıklıklarının giderilmesinde etkilidir. Örneğin alındaki hatlar, kaşlar arasındaki çatık kaş çizgileri ve gözlerin dış kısmı etrafındaki kaz ayakları tabir edilen hatların giderilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu tedavi birçok vakada 10 ila 20 dakika sürmektedir. Kas paralizinin etkisini tam göstermesi 7-10 gün sürmektedir. İlk tedaviden iki hafta sonra herhangi bir ileri tedavi ya da ek düzenlemeler görüşülmeye ve sağlanmaya başlandığında, etkileri pratisyen hekim tarafından gözden geçirilir. Tedavi oldukça spesifik olup yalnızca yüz hattı oluşturan kaslara uygulanır. Diğer kaslar etkilenmeden yani diğer yüz ekspresyonları değişmeden kalacaktır.

 

Botulinum toksininin etkileri ilk dönemde 3-4 ay sürer; bu dönemin ardından elde ettiği sonucu muhafaza etmesi için hasta başka bir tedaviye tabi tutulur. Bu ikinci tedavi uygulanmaz ise yüz kasını kontrol eden sinirler tekrar oluşur ve yeniden tam hareket kazanılır.  

 

Dermal dolgular

 

Dermal dolgular; yüz çizgileri, kırışıklıkları ve buruşukluğunu yumuşatmak, düzeltmek ve sıkılaştırmak için cilde enjekte edilen (farklı seviyelerde) jel benzeri malzemelerdir. 

Dolgular genellikle ağız çevresi, ağız köşeleri ve burun-ağız çizgilerine uygulanmaktadır. Aynı zamanda dudaklara daha fazla hacim ve daha dolgun bir görünüm verilmesinde kullanılmaktadır.

Bazı dolgular yüz konturlama için de kullanılmaktadır: örneğin yanaklara hacim verme, çene çukuru veya çene çıkıntısı, çene hattı düzeltme, burnun yeniden şekillendirilmesi, göz altları (gözyaşı çukurları) ve cilt hidrasyonu gibi. Bu endikasyonlar gelişmiş/tecrübeli pratisyenler için daha uygun olmakla birlikte dolguların cilt altından ve yüzün daha komplike ve önemli anatomik yapılara sahip alanlarına dolgu uygulanması gerekebilir.

Günümüzde kullanılan en popüler dolgu tipi cilt, eklem ve gözde doğal olarak bulunan ve su çekici bir molekül olan Hiyalüronik Asitten (HA) yapılır. Dolgulardaki HA laboratuar ortamında bakteri fermantasyonundan elde edilir ve emilim inhibe etmek için çapraz bağlantı kurulur; vücudun kendi hiyalaz enzimleri tarafından doğal ve kademeli bir biçimde kırılmadan önce onlara altı ila dokuz aylık dayanıklılık kazandırır.

 

Dermal dolgu markalarında çok geniş bir marj bulunmakla birlikte her bir marka içinde de derin kırışıklıkları düzeltmek için derin enjeksiyonlar ile kullanılan kalın dolgular ve ince çizgiler ve cilt hidrasyonu işlemleri için kullanılan daha yüzeysel enjeksiyonlar ile kullanılan sıvı dolgular gibi pek çok çeşit bulunmaktadır.
 

Kullanımda olan epey çok HA dolgu markası bulunmakla birlikte en popüler olanlarından bazıları şunlardır: Restylane®, Juvederm Ultra®, Stylage®, Teosyal®.

Polimer ve poliakrilamid gibi sentetik maddelerin üzerine kurulu bazı dolgular vardır ve bunlar genellikle uzun süreli veya kalıcı dolgulardır. Bu tür dolguları genelde pek tavsiye edilmez çünkü HA dolgular ile kıyaslandığında potansiyel olarak çok daha fazla komplikasyon riski içermekteler ve sıklıkla yan etkilerinin tedavi edilmesi çok daha zordur. Herhangi bir sorun oluşması halinde HA dolgular ile dolguyu hızlı bir şekilde çözebilirken uzun süreli dolgularda bu pek mümkün değildir.

 

Diğer Tedaviler

Tecrübe ve güveniniz geliştikçe ve sürekli gelen hasta potansiyeliniz arttıkça estetik portföyünüze daha ileri tedaviler eklemek isteyebilirsiniz. Bu ileri tedavilerinden bazıları: hafif (yüzeysel) peeling, orta derinlikte peeling (TCA), medikal cilt bakımı (kozmesötikler), Sculptra (kollajen uyarımı) vb.

Yüz estetiği uygulamalarınız iyi bir şekilde ilerliyor ise daha sonra lazer, yoğun darbeli ışık (IPL) donanımı, mikro dermal aşındırma, radyo frekansı, ultrason ekipmanı, yüz fotoğraf tarayıcıları vs. gibi donanımlara yatırım yapmaya karar verebilirsiniz.  Makineye dayalı pek çok tedavi mevcut olsa da bu pahalı makineleri karşılayabilecek oranda müşteri talebinizin olduğundan emin olmanızda fayda var.

 

Promosyon ve Marketing

Estetik alanına müdahil olmak ciddi bir meydan okumadır; fakat mevcut bir hasta kitleniz varsa her şey çok daha kolaydır. Mevcut ekip üyelerinizi karşılık beklemeksizin tedavi etmek her zaman iyi bir tanıtım aracıdır. Bu kişiler sizin en göze görülür savunucularınızdır; onları tedavi ederken yeni tekniklere ilişkin çok değerli deneyimler kazanabilirsiniz. Bu tür tedavi uygulanmış resepsiyonist, hemşire ve hijyen uzmanı sonradan sonuçlar hakkında hastalar ile konuşma konusunda teşvik edilebilir zira onların kişisel tanıklıkları çok önemli bir referans teşkil edecektir.

Özellikle bayan hastalar bilhassa cilt tedavisinin ardından belirgin bir düzelme fark etmişlerse yine bayan personel ile iletişim kurmaktadır. Tüm ekip ürün ve tedavi seçeneklerinden haberdar olmalı ve gerektiği durumlarda konsültasyon randevusu önermeye hazır olmalıdır. Ayrıca, tüm personel üyeleri temizleyici, antioksidan ve UV koruma gibi temel cilt bakım rejimleri konusunda yeterli eğitimi almış olmalıdır.

 

Ucuz fiyatlar ve indirimler ile yeni hastalar kazanmaya çalışmak tavsiye edilmez çünkü bu durum genellikle sizin iş ve becerilerinizin değerinden düşük görülmesine neden olur ve uzun süre devam ettirilemez. Fiyatları bir kez düştü mü yeniden yükseltmek çok zordur. Ayrıca tecrübelerimden hareketle, düşük fiyatlar tatmin edilmesi başka sebeplerden dolayı belirli bir kliniğe gitmeyi seçenlere nazaran sıklıkla çok daha zor olan ”fiyata duyarlı” müşteriyi çekmektedir.  

 

Başlarken

Yüz estetiği prosedürlerine ilişkin kurslar veren pek çok özel eğitim kurumu mevcuttur; fakat bu kurslar arasından seçim yaparken canlı modeller üzerinde pratik eğitim olanağı sunanları seçmeye özen gösterin. Böylece teorik bilginin yanı sıra yeterli pratik bilgi de kazanır ve kliniğinize özgüvenli bir şekilde gidebilir ve daha sonra aileniz, personeliniz ve arkadaşlarınız üzerinde bu tedaviyi uygulayabilirsiniz ki böylelikle ücretli hastalarınızı tam bir özgüvenle tedavi edebilirsiniz.

Gerek estetik tedavileri kendi pratiklerinize dâhil etmeyi gerekse bunları sizin için uygulayacak başka pratisyenleri görevlendirmeyi de tercih etseniz, sizin diş hekimliği portföyünüze faydalı bir katkı olur ve hastalanırınızın gözünde daha popüler hale gelirsiniz. Karar verme aşamasında hastalarınız veya personelinizin görüşlerinizi almak isteyebilirsiniz fakat en nihayetinde tedaviler düşük tanıtım maliyetlidir ve ilerideki tedaviler için düzenli hasta getirisi sağlar. Estetik işlemeleri takiben hastaların özgüveni ve öz saygısının artması bazıları için önemli bir kıstas olabilir; böylece çalışılacak son derece ilginç ve kârlı bir iş alanı oluşabilir.