Prof. Dr. Cem Şener: Diş Hekimliğinde Lazer Sürekli Gelişen Çağdaş Bir Sistem
DENTSEM | Diş Hekimliğinde Sürekli Eğitim Merkezi’nin organize ettiği Uygulamalı Lazer Eğitimi ve Uygulamalı Temel İmplant Eğitimi’nde bilgilerini katılımcılarla paylaşacak olan Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Şener ile son dönemde yaptığı çalışmaların yanı
27.03.2012
DENTSEM | Diş Hekimliğinde Sürekli Eğitim Merkezi’nin organize ettiği Uygulamalı Lazer Eğitimi ve Uygulamalı Temel İmplant Eğitimi’nde bilgilerini katılımcılarla paylaşacak olan Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Şener ile son dönemde yaptığı çalışmaların yanı sıra ülkemizde lazer ve implant konusundaki son gelişmeler konusundaki sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
1988 Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. Cerrahi eğitimime mezun olur olmaz aynı fakültenin Ağız-Diş-Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı’nda başladım. Lazer konusunda ilk tanışmam ve eğitimim bu döneme dayanmaktadır. 1992-1993 yıllarında Avusturya AKH Linz’de Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi Bölümü’nde eğitim aldım. 1995 Yılında “Doktora” tezimi tamamladım. Askerli hizmetimi Diyarbakır’da uzman olarak yerine getirdim. 1999 yılında “Doçent” olduktan sonra 2000 yılında İstanbul’da Amerikan Hastanesi’nde bir yıl süre ile çalıştım.

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
2001 yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde çalışmalarıma devam ettim. 2006 yılında “Profesör” unvanını aldım. 2008-2010 yılları arasında “Dekan yardımcılığı” görevini yürüttüm. Türk Diş Hekimliğinde Laser Derneği kurucularından biriyim ve World Federation Laser in Dentistry- Avrupa Board üyesiyim. Yurt içinde ve dünyanın farklı ülelereinde laser, implantoloji, greftleme yöntemleri, distraksyon ve biyo malzeme alanında çok sayıda konferansım bulunmakta. 50’yi aşkın yayın, ulusal ve uluslar arası kongrelerde sunulmuş 160’ı aşkın bildiri ve posterimin yanı sıra bir çok araştırma projesinde görev aldım. Çok sayıda ulusal ve uluslar arası bilimsel toplantı organizasyonunda çeşitli görevler aldım.

Son dönemlerde yaptığınız eğitim çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz? Özellikle Türkiye’nin çeşitli illerinde yaptığınız eğitimlerin kapsam ve amacı konusunda bilgi verir misiniz?
Üniversitedeki eğitimcilik faaliyetlerimiz içerisinde öğrenci ve asistan yetiştirmek bulunmaktadır. Ancak bu bizim üniversite içi eğitim yaşantımızdır. Aynı zamanda TDB, meslek odaları, kongre ve benzer bilimsel toplantılarda eğitimciliğe devam edilmekte. Bu nedenle yıllardır yurt genelinde sürekli eğitim anlamında meslektaşlarımızla yaptığımız eğitim toplantılarında bizlerin branş olarak daha sık olarak yaptığı girişimlerden edindiğimiz klinik deneyimi, bilimsel araştırmalarımız sonucunda ortaya çıkan çalışma souçlarını ve takip ettiğimiz literatürdeki yeni gelişimleri meslektaşlarımızla paylaşarak onların mesleki gelişimine katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Sizin de bilgilerinizi aktaracağınız Dentsem Eğitim ve Yayıncılık bünyesinde organize edilen Uygulamalı Lazer Eğitimi’nde katılımcılarla hangi konuları paylaşacaksınız? Özellikle uygulamaya dönük yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz? Katılımcılar bu eğitimden sonra lazer kullanmaya başlayabilecekler mi?
Günümüzde çok popüler hale gelen laser sistemleri ilk piyasa patlamasının ardından kullanıcıların yetersiz eğitimi nedeni ile çekince ile karşılanmış ve bu da hekimlerin motivasyonunu olumsuz yönde etkilemiştir. Buradan yola çıkarak meslektaşlarımızı bu konuda klinik kullanımda ihtiyaç duyacakları temel bilgi verildikten sonra, hangi laser sisteminin hangi dokuda nasıl etki yaratacağını, bunun klinikte nasıl uygulanacağını aktaracağız. İnteraktif eğitimin her zaman daha başarılı olacağını bildiğimiz için eğitimin sonunda uygulamalı kısıma yer verilecektir. Katılımcıların bizzat sistemi kullanmaları sayesinde sert ve yumuşak doku üzerindeki etkilerini bire bir görme şansları olacak. Özetle bu uygulamalı eğitimde laser sistemlerine aşina olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu sayede hekimler teorik bilgi almanın yanı sıra klinikte bu sistemi nasıl kullanabilirim sorusuna cevap bulacaklar.

Bilgilerinizi paylaşacağınız diğer bir eğitim de Uygulamalı Uygulamalı Temel İmplant Eğitimi. Kısaca bu eğitimin içeriğinden de bahseder misiniz?
Benzer şekilde implant uygulamaları da meslektaşlarımızın günlük yaşantılarında uyguladıkları bir tedavi şeklidir. Hatta bu tedavi konusunun hastalar tarafından talep edildiğini, meslektaşlarımız kendileri dile getirmekte. Bir çok alanda olduğu gibi bu alanda da işlemin başarısı hem hasta hem hekim tarafından arzulansa da eksik bilgi veya hatalı girişim sonucu ne yazık ki bazı olgularda problemler yaşanabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için implant uygulamalarında işin (çoğu zaman unutulan) temellerinden başlayarak değerli meslektaşlarımıza klinikte başarılı olmanın esaslarını aktaracağız. Burada teorik bilginin yanı sıra klinik uygulamada dikkat edilmesi gereken püf nktaları vurgulanmaya çalışılacaktır.

Sizce Lazer konusunda Türkiye dünyada nasıl bir konumda bulunuyor? Diş hekimliği alalında kullanılan lazerleri dünyada ve Türkiye’de nasıl bir gelecek bekliyor. Ayrı ayrı değerlendirir misiniz?
Lazer bizim alanımızda sürekli gelişen çağdaş bir sistem. Ülkemizde kullanıcılar gördüğüm kadarı ile ikiye ayrılıyor. İlki, ne yazık ki, lazer cihazlarını ilk aldıkları dönemde yüksek oranda kullanıyorlar ve sonrasında kullanım insidansları farklı sebeplerden dolayı düşüyor. Burada amaca uygun lazer tipinin seçilmemiş olması başta gelen sebeplerden birisi. Aynı zamanda bazı hekimler ise alıştığı sistemden vazgeçemiyorlar. Bu tabii verilen eğitimler sırasında kişinin uygulamalara katılmaması veya anlatımlara ilgisizliği kaynaklı olabilir. Ancak galişmiş ülkelerde hekimler teknolojiye yaptıkları yatırımı sonuna kadar kullanma eğiliminde.

Diğer yandan lazerin gelişimine bakacak olursak yeni çıkan dalga boyları veya farklı lazer tiplerinin kombinasyonlarını içeren sistemler kullanım perspektifini geliştirmekte. Benzer şekilde her geçen gün yapılan çalışmalar yeni güç parametreleri ile farklı dokularda etkinlik çerçevesini arttırmakta. Hatta hekimler klinik uygulamalarında kendileri bile bu parametre gliştirme konusunda ilerleme sağlamaktalar. Ayrıca lazerin ileride daha çok kullanılacağı alanlara sürekli olarak yenisi eklenmekte.

Geleceğe dönük projelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Lazer konusunda düşük enerji seviyeli lazerlerin kullanımının yanı sıra peri-implantitiste implant yüzeyinden mikroorganizmaların tamamen yok edilmesini sağlayabilecek sistemler üzerinde çalışmalar devam etmekte.
Ayrıca implant uygulamalarında gelişen teknolojiyi takip ederek osseointegrasyon hızını ve kalitesini arttırmanın yolları aramaktayız. Adımlarımızın küçük olsa da sağlam olmasını amaçlıyoruz. Sonuçta her şey insan için…