Son yıllarda pek çok alanda olduğu gibi diş hekimliği alanında da önemli ilerlemeler kaydediliyor. Özellikle kullanımı hızla yaygınlaşan implant konusunda Türkiye önemli ithalatçı ülkelerden biri konumunda. İmplantKA’nın üretimi ile Türkiye’nin implant ithalatçısı konumundan implant ihracatçısı konumuna yükselmesinde önemli bir katkı sunacaklarını belirten Prof. Dr. Bülent Katiboğlu ile İmplantKa’nın üretiminden gelecekteki hedeflerine kadar merak edilen pek çok konuya açıklık getirdiği bir röportaj gerçekleştirdik.
Hocam öncelikle İmplantKA’nın üretim aşamasına gelinceye kadarki dönemini sizden dinlemek isteriz?
Uzun yıllar biliyorsun benim de içinde bulunduğum bir grup akademisyen ve diş hekimi implantoloji alanında öncülük yaptık. Bunu artık herkes kabul ediyor. Öncü olmanın zaman zaman sıkıntıları da oldu haliyle. Zaman zaman ürün bulamadık, zaman zaman üst yapı bulamadık, zaman zaman vida bulamadık. Biz Türkiye’de implant kullanan ilk temsilcilerdeniz. Başından alıp bu işi bir şekilde taşıdık. Bu işi belli bir seviyede öğrendikten sonra ne yaptık? Çalışmalarımızı, implant’ı Türk diş hekimlerine yayma amacına yönelik olarak gerçekleştirdik. Meslektaşlarımız bu işi en iyi şekilde öğrensin gayreti içerisine girdik.
Benim implantolojiye başlamam 1988 yılına tekabul eder. Biz kendimizi bir şekilde yetiştirdik. Özellikle yurt dışından aldığımız eğitimlerle bilgilerimizi pekiştirdik. Bildiklerimizi de her dönem öğrencilerimizle paylaştık. Ayrıca fakülte dışında da gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle uzun yıllar bilgilerimizi serbest diş hekimleriyle de paylaştık. Çünkü biz bilginin paylaşıldıkça çoğalacağına inanıyoruz. Zaman içerisinde hem yurt içindeki hem yurt dışı deneyimlerimiz arttı. Ayrıca kongrelerimiz oldu bu arada. Seninle birlikte çalıştığımız kongrelerimiz oldu biliyorsun. Bunlar ile de tabi ki daha bir yayılma şansımız oldu, güzel oldu.
O dönem sanırım eleştirilere de maruz kaldınız. İmplantı kim yapar, eğitimini kim verebilir konularında.
O dönemde tabi ki Türk diş hekimliği dental implantlojiye çok yabancıydı. Ama fakülte dışında eğitim veriyoruz diye bizi eleştiren arkadaşlarımız da oldu tabi ki. ‘İmplant eğitimini kim verir’ ya da ‘bu implantı kim yapar’ tartışmaları oldu bunlara da katılıyorum. Şimdi şunu ifade edelim. Yurt dışında böyle bir şey yapılmış Türkiye ye gelmiş biz de bunu üniversite de olduğumuz için öğrenmişiz. Hani bunu sadece biz mi yapacaktık. Tabi ki Türk hekimleri de bunu uygulayacak. Bunun o zamanlarda üniversite de eğitimi verilmiyordu. Şimdi de çok yaygın değil. İnsanlar kimden öğrenecek tabi ki öğretim üyelerinden öğrenecek. Dolayısıyla bizim cerrah olarak ve öğretim üyesi olarak bu eğitimleri vermemiz tabi ki çok mantıklıydı. En azından diş hekimleri doğru öğreniyorlardı. Bilgiyi doğru bir şekilde aktarıyorduk.
Bugün implant Türkiye’de gelinen nokta konusunda neler söylersiniz?
Şuan implantolojide gelinen nokta ile ilgili olarak şunu ifade edeyim. Bir çok sistem bir birine benziyor. Burada şöyle bir şey ifade etmek çok yanlış. İşte biz kimseye benzemiyoruz veya efendim biz şöyle çok farklıyız. Hayır bütün sistemler bir birine benziyor. Ama ben Dental İmplantKa için göğsümü gere gere şunu söylerim. “Biz başkan implantlara benzemiyoruz, başka implantlar bize benziyor”. Artık Türkiye de her şeyin teknolojisi fevkalade var. Her şey yapılabiliyor. Eskiden Türkiye de bazı şeyler yoktu. Şimdi gidin büyük AVM’lere aradığınız her şeyi buluyorsunuz. Dünyanın neresinde ne varsa Türkiye’de de var. İmplant niye olmasın veya implant niye yapılmasın? Bu yetenekte mühendislerimiz var, bu yetenekte firmalarımız var işte buna da Mode Medikal çok güzel bir örnek. Çok tecrübeli büyük bir firma. Dolayısı ile biz hem sektör hem de mühendislik ile diş hekimliğini bir araya getirip bu ürünü ortaya çıkardık. Tabi neyin ışığında çıkarttık. Yaklaşık 25 yıllık bir naçizane deneyimimiz var. Hem klinisyen olarak bir deneyimimiz var hem litaratür takibi hem uluslar arası bir deneyimimiz var. Ben şahsen uyguladığım tüm implantlarda ‘şurasında şu eksik var burasında bu eksik var bunlar da telafi edilse daha iyi bir iplant olur’ diye düşünüyordum geçmişten bu güne. Ama hepsinin hakkını saklı tutuyorum. Çok başarılı tabi ki implantolojide şuanda belli yere gelmiş implantlar var ama biz de bunun bir yerinden başlamak zorundaydık. Ben bu geçmişte gördüğüm bütün eksikleri bütün sıkıntıları telafi edebileceğimiz bir vida tasarladım. Ambalajından tutun da içerisinden alıp hastanın ağzına uygulamasına kadar yani şuanda sektörde görebileceğiniz implantlarda iyi olarak olumlu olarak ne varsa Dental İmplantKa’da bu var. Eksileri ortadan kaldırıp iyileri kendimize örnek aldık ve bu iyileri üzerine de artı koyarak bu implantın üzerine yerleştirdik. Teknolojik olarak da şuanda dünya standartlarında üretimle ilgili ne kullanılıyorsa kalite ilgili ne tür prosedürlerden geçiyorlarsa aynı şekilde Dental İmplantKa’da geçiyor.
İmplantKa’nın çıkacağı duyulmasına rağmen piyasaya çıkması arasında belli bir süre geçti. Neden bu kadar beklendi?
Dental İmplantKa’ nın bu kadar erken zamanda duyurulmasının sebebi tabi ki Amerika’ yı yeniden keşfetmedik. Dünya standartlarında bir vida yaptık. Beklememizin ana nedenlerinden biri dünya standartlarından yaptığımız bu ürünün tüm kalite sertifikalarını elimize almayı bekledik.
Şu anda kalite standartları belgelendirmeleri ile ilgili bilgi verir misiniz? İmplantKa tam olarak ne zaman pazarda olacak?
Tüm kalite standartları belgelerinin elimizde olma aşamasının sonuna geldik, önümüzü görmeden çıkmak istemiyoruz. Elimizde literatürümüz, uygulamış olarak ve standartların tamamını almış olarak hazır vaziyete çıkmak istiyoruz. Onu da şöyle söyleyeyim tahmin ediyorum ki en geç Ramazanın bitmesi ile beraber mübarek Ramazan ayının biz de bayram ile beraber bayram yapacağız diyebilirim.
Üretim aşamasındaki denetleme konusunda neler söyleyeceksiniz? Türkiye’deki denetleme mekanizmasını yeterli buluyor musunuz?
Ben de bu işin içerisine bu kadar girmeden önce uzaktan bana hani sanki bu işlerde sertifika almak bizim kurs sertifikası gibi geliyordu açıkçası. Onu da küçümsemeyeyim, sertifika da biliyorsunuz belli prosedürlere bağlı şuanda. O kadar detay isteniyor ve o kadar ince ayrıntı isteniyor ki Türkiye’de bir ürün çıkartmak gerçekten meseleymiş. Yani ben de buna ikna oldum. Ve hatta şöyle dedim ‘bu ürünün tabi ki denetçisi benim. Dedim ki; yani böyle bir denetleme mekanizması varsa benim denetlememe de gerek yok. Ekibimiz o mekanizmadan geçebiliyorsa zaten bu üründe hiçbir sıkıntı yok anlamına geliyor. Fevkalade. Öyle uzmanlar geldi ki buraya yurt dışında yetişmişler ve en ince ayrıntısına kadar takip ediyorlar. Burada Sağlık Bakanlığı’nı da tebrik ediyorum. Gerçekten denetleme mekanizması oldukça başarılı bir şekilde işliyor.
İmplantKa’nın kalitesi ve fiyatı konusunda neler söylersiniz?
Ürünümüzün titanyumu da C belgelidir. Ben marka ismi vermek istemiyorum. Titanyumu üreten en tanınmış firma hangisi ise titanyum oradan geliyor. Efendim kimyasallar en ünlü yerden geliyor. Kullanılan ek malzemeler, dünyada isim olmuş yerden geliyor. Yani implantın kalitesi ile ilgili hiç soru işareti olmasın. En güzel şey işte buyurun fabrika burada, üretici burada, sorumlu hocası burada her şeyin başında ve bunu Türk hekimleri hiç korkmadan güvenerek uygulayacaklar. Zaman içerisinde zaten pazardan bahsettik pazarda hak etiği yeri alacak.
Bu konu ile ilgili şunu da söyleyeyim: Oldukça uygun fiyatla, son derece kaliteli bir ürün sunmak istiyoruz. Ambalajından, vidanın taşınmasından tutunda kontrol mekanizması da dahil olmak üzere satın alınan bütün makineler birinci sınıf. Hekimlerimiz hatta şöyle diyecekler: ”Bu kadar kaliteli bir implant nasıl bu fiyata olabilir, olmaz böyle bir şey” . Çok uygun çok mantıklı bir fiyatla pazara gireceğiz. Dolayısıyla birinci amacımız kaliteden hiçbir şekilde ödün vermeden en kaliteli implantı üretmek. İkinci amacımız öncelikle Türk diş hekimleri için sonra Türk halkı için diş implantının fiyatını makul rakamlara getirmek. Halkımız bunu hak ediyor. Üçüncü hedefimiz ise artık Türkiye’de bazı şeylerin yapılabileceğini en azından sağlık sektöründe de küçükte olsa yıllık cari açığımıza olumlu yönde bir katkı sunmak.
Rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dental İmplantKa olarak kendi yolumuzda yürüyeceğiz kimse rakibimiz değil kimsenin karşısında değiliz. Zaman içerisinde gerek diş hekimi meslektaşlarım gerekse kullanan hastalar, halkımız zaten yeterince ismini duyacak inancımız çok büyük.
Ar-Ge ile ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Burada bir Ar-Ge ekibi oluşturuyoruz. Üniversitelerle gerekli teması zaten görüşmeleri sağlıyoruz. Üniversitelerdeki çalışmalara destek olmayı düşünüyoruz. Üniversite bizimle birlikte işbirliği yapacak olan bir takım öğretim üyeleri, asistanlar, uzmanlar olacak. Bu çalışmalara destek oluyoruz. Biz böyle bir implant yaptık bitti piyasaya cıktık kelimesini kullanmam yanlış olur. Biz bunu ürettik ama biz bunun gerek yüzey özellikleri gerekse kendi özelliklerini geliştirmeye devam edeceğiz. Temelleri sağlam oturmuş bir Türk implantıdır bu. Bunu hem bilimsel platformda hem de işte şekil anlamında veya çalışma anlamında satış pazarlama anlamında da yurt içinde ve yurt dışında geliştirmeye devam edeceğiz.
Hocam son olarak ürünle ilgili Türk diş hekimlerine neler söylemek istersiniz?
Meslektaşlarıma şunu söylemek istiyorum; Ön yargılı olmayın deneyin ve görün. Bu sizin malınız şimdiye kadar bilimsel platformda benim kişisel olarak tavrımı da görmedi mi zaten hekim meslektaşlarım. Ne bilgi aldıysak paylaşmadık mı? En ufak bilgiyi bile yıllardır kongrelerde, toplantılarda aktarmaya çalışmadık mı? Şimdi de elimizde olan nasıl implantolojiyi öğretmek için de elimizden geleni yaptıysak şimdide elimizde olan bir şeyi takdim ediyoruz. Buyurun kullanın diye. Arkasında biz varız. Ön yargılı olmasınlar bilsinler ki Türkler de her şeyin iyisini yapabilir ben buna inanıyorum. Bizim bu teknolojimiz var, bizim bu gücümüz var vizyonumuz var hele implantolojide vizyon sahibiyiz artık. Bizdeki vaka dünyanın hiçbir yerinde yok. Ben dünyanın en ünlü kliniklerine, fakültelerine, üniversitelerine gidip implantoloji çalıştım. Adamların haftada üç tane beş tane hastaları var sizin en ünlü dediğiniz en beğendiğiniz implant firmasının birlikte çalıştığı diş hekimliği fakültesinde ifade etmiyorum adama üç tane ya da beş tane hasta geliyor. Belki haftada bile bu sayıya düşüyorlar bazen. Şimdi bizdeki çalıştığımız İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde hasta sayısını sen kliniklere geldin görüyorsun biliyorsundur böyle bir tecrübeye ulaştık yıllar içerisinde. Bu tecrübeden neden ürün olarak yararlanmayalım. Neden Türk diş hekimleri yararlanamasın. Onun için bende duyuyorum “ben Türk Malı hayatta kullanmam” diyen arkadaşım varmış. Lütfen kalksın gelsin işte 28 Temmuz da bir toplantı yapıyoruz. Amerikalıları davet ediyoruz Amerikalılar benim davetlim olarak bilabedel geliyorlar. Hiç kimseye para vermiyoruz bir şey ödemiyoruz. Neden? Çünkü bilimsel olarak demek ki tanımışlar güvenmişler destek olmak için buraya geliyorlar güzel bir şey. Onlar da implantoloji anlatacak biz de tabi İmplant Ka’ yı sunacağız. Onlar implantoloji ile ilgili detaylı bilgi verecekler. Demek ki bizde uluslar arası düzeyde de kendimizi kanıtlamışken Türk hekimlerine neden kanıtlayamıyoruz. Tabi bu herkes için geçerli değil. Dental İmplantKa ile Türk ürününe yönelik bu önyargıyı da ortadan kaldıracağız. Ben bu konuda çok iddialıyım.
Kaynak: Dental Klinik Dergisi |